08 Mar
08Mar

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ημέρα τιμής, αλλά και υπενθύμισης των πολλαπλών ρόλων της μέσα στην κοινωνία, καθώς και ημέρα έντονου προβληματισμού για την ισότητα μεταξύ των φύλων και την ισότιμη παρουσία της στην εργασία, στο σπίτι, στην παιδεία, στις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους.

Η Ημέρα της γυναίκας δεν είναι μια απλή γιορτή είναι μια αξία, η οποία πήρε νόημα από τις ίδιες της γυναίκες. 

Από όλες εκείνες τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν για «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μια διαμαρτυρία που εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα. 

Αναβαθμίσθηκε ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά, αφού από το έτος 1952 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και  εκλέγεσθαι.Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο προς την κατεύθυνση της ισότητας των δυο φύλων, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι αναγκαίο να μείνουν οριστικά στο παρελθόν παλαιές νοοτροπίες, βαθιά ριζωμένες διακρίσεις, άσκοποι ανταγωνισμοί, εργασιακές ανισότητες. Μέσα στις οικογένειες, και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι μόνον δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια..

Χρειάζεται να μάθουν όλοι να σέβονται  τη γυναίκα ως Άνθρωπο και όχι ως ρόλο!

Η 8η Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί μια ημέρα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.

Μια ημέρα που μας θυμίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στο φετινό εορτασμό δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, όλες τις νέες κοπέλες και όλα τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η σημερινή ημέρα της γυναίκας ας αφιερωθεί σε όλες τις νεαρές κοπέλες που δεν πρόλαβαν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και σε όλες τις γυναίκες που σηκώνουν το βάρος της απώλειας των αγαπημένων τους συγγενών και φίλων.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες της Ερμιονίδας!Χρόνια πολλά στο «άλλο μισό του ουρανού»!

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας,

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.