Η ψηφιακή τεχνολογία αναβιώνει μια γυναίκα που έζησε πριν από 3.500 χρόνια, στη μυθική εποχή των Μυκηνών, δίνοντας μας μια συγκλονιστική εικόνα της αρχαίας Ελλάδας.
Η γυναίκα αυτή, γύρω στα 30 της, ήταν μέλος του βασιλικού οίκου και η ταφή της αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1950, στην περιοχή που συνδέεται με την ιστορία του Αγαμέμνονα.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούμε επιτέλους να δούμε το πρόσωπο αυτής της γυναίκας.
Οι ερευνητές τονίζουν πόσο «απίστευτα σύγχρονη» μοιάζει η μορφή της, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πως οι άνθρωποι του παρελθόντος είχαν πολλά κοινά με εμάς.
Η ιστορικός Εμιλι Χάουζερ σημειώνει πως αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να ανήκει σε έναν κόσμο που ενέπνευσε τον ποιητή Όμηρο και τους μύθους του Τρωικού πολέμου.
Η ανακάλυψη της γυναίκας και η ψηφιακή αναπαράστασή της προσφέρουν μια νέα οπτική στο παρελθόν μας. Μέσω της ανάλυσης DNA και 3D εκτυπώσεων, μπορούμε πλέον να «βλέπουμε» το παρελθόν και να συνδέουμε τις ιστορίες των αρχαίων γυναικών με τους θρυλικούς μύθους που συνθέτουν την ιστορία μας.
Μάλιστα, η γυναίκα αυτή έχει ταφεί με πολεμικό εξοπλισμό, που αρχικά θεωρήθηκε πως ανήκε στον άνδρα δίπλα της, αλλά οι έρευνες έδειξαν πως τα σπαθιά ανήκαν στην ίδια.
Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών στον πόλεμο, αποδεικνύοντας τη δύναμη και την ανεξαρτησία τους στην αρχαιότητα.