05 Nov
05Nov

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα για την επιβολή γενικευμένου lockdown στη χώρα. 

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις που έκανε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.


«Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε.

»Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

«Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός, που, απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί τώρα;», είπε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Σωτήρη Τσιόδρα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε, «αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως για τον Νοέμβριο το επίδομα αναστολής που θα δοθεί θα είναι 800 ευρώ και όχι 543, πέραν του δώρου Χριστουγέννων. Επίσης επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

 Θα δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση της τάξεως των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. 

Ωστόσο, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Επιπλέον ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, οι δομές υγείας, ενώ επιστρέφουν και τα sms για τη μετακίνηση των πολιτών.

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή, είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτόν τον διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ό,τι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί μήπως κάποιοι δεν πειθαρχήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό. Ευχαριστώ τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών που με συνέπεια υπάκουσαν τις οδηγίες των ειδικών. Δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, αλλά ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε η έξαρση του νέου κύματος, και πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όλοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και κυρίως να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία.

«Είναι η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι μοναδική, και θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλια. Αλλά είναι σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατέληξε αναφερόμενος σε «ψεκασμένους» -όπως είπε - που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. «Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Γι’ αυτούς μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Άλλοι προβληματίζονται εύλογα, για το αν δουλεύουν τα μέτρα, ή το πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε».

«Πρόθεση μας είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα. Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες δεν θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ειδικούς κλάδους εργαζομένων, όπως αυτοί στις εποχικές εργασίες και είπε ότι θα ανακοινωθούν ειδικές μέριμνες για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε κλάδους που είναι κρίσιμοι όπως το μάζεμα της ελιάς.

«Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών» είπε».

Αναφερόμενος στο εάν το lockdown τριών εβδομάδων είναι αρκετό, ο πρωθυπουργός είπε πως «εκτιμούμε ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Θα ανοίγουμε την οικονομία με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα για να έχουμε Χριστούγεννα που θα μοιάζουν με αυτά που ζούσαμε κάθε χρόνο».

Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες

Από τη μεριά του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως «ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες», ενώ παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, ο οποίος τα παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα, ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε: Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό, αν θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα αν μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως, όταν το συνεκτιμήσει αυτό κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.

Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, είπε ο κ. Τσιόδρας, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν, «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας».

«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επισήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής, έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες χθες το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» ανέφερε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

«Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

Σχετικά με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για «το δυστύχημα του θανάτου, αυτή την πολύ κακή έκβαση» και ανέφερε ότι «σταδιακά έχει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε έναν μέσο όρο των τελευταίων ημερών γύρω στις 10. Φυσικά, αν πιεστεί το εθνικό σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. Χθες είχαμε μια ημέρα ρεκόρ σε θανάτους και αυτό φυσικά μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες» υπογράμμισε.

«Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει» τόνισε ο καθηγητής. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε ακόμα μια φορά ο κ. Τσιόδρας, αναφέροντας συνολικά 8 περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.