16 Oct
16Oct


Με αφορμή τη λίστα του ΕΟΔΥ για τις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός δηλωθέντων περιστατικών με λοίμωξη από την αρχή του έτους μέχρι τις 10/10/2023, ανέρχεται στα 157.Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας το 1937 και αναγνωρίστηκε σε πτηνά στην περιοχή του δέλτα του Νείλου το 1953.Η ανθρώπινη λοίμωξη είναι συχνότερα το αποτέλεσμα των τσιμπημάτων από τα μολυσμένα κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται όταν θρέφονται από μολυσμένα πτηνά (κυρίως άγρια πτηνά), τα οποία κυκλοφορούν τον ιό στο αίμα τους για λίγες μέρες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και στα ζώα, όπου μπορεί να πολλαπλασιαστεί και πιθανώς να προκαλέσει ασθένεια. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα ( όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). 

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας(άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια νοσήματα.

Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος)και διογκωμένους λεμφαδένες. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως14 ημέρες.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική για ήπια περιστατικά, ενώ εάν χρειαστεί νοσηλεία, περιλαμβάνει ενδοφλέβια υγρά, αναπνευστική υποστήριξη και πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν: Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα. Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών(στάσιμα νερά). Τήρηση μέτρων προστασίας από κουνούπια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στα άτομα με ανοσοκαταστολή και στα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ      ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.