28 Feb
28Feb

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικο δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε την Ελλάδα, τόσο οι συγγενείς των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και πλήθος πολιτών της χώρας ζητούν δικαιοσύνη για το “έγκλημα” που συντελέστηκε και οδήγησε στον χαμό όλων αυτών των, νέων στην πλειοψηφία τους, ανθρώπων, 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η Ελλάδα βρισκόταν στον «απόηχο» του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.Η Τετάρτη ξημέρωσε σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα. Μια χώρα που είχε βυθιστεί στο πένθος, μια χώρα που προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί στα Τέμπη. Πώς συγκρούστηκαν δύο τρένα, πώς «χάθηκαν» 57 άνθρωποι, πώς αυτή η τραγωδία θα ξεπεραστεί – και αν…




Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη «βγήκε στον αέρα» αργά το βράδυ της Τρίτης, αρχικά ως εκτροχιασμός.  Μια είδηση όχι και τόσο συχνή , αλλά όχι και τόσο παράξενη…

Σύντομα όμως, φάνηκε πως στα Τέμπη, μόλις είχε συντελεστεί μια -ακόμα- τραγωδία, με δεκάδες θύματα.
Οι πληροφορίες άρχισαν να έρχονται στο φως και το μέγεθος της τραγωδίας έγινε σαφές. Οι εικόνες από το σημείο του ατυχήματος ήταν σοκαριστικές και η χώρα παρακολουθούσε με ανησυχία και θλίψη τις εξελίξεις.

Ο δρόμος για την ανάκτηση των πτωμάτων και την εντοπισμό των επιζώντων ήταν μακρύς και δύσκολος. Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ατυχήματος.

Η κοινή γνώμη αναρωτιόταν πώς μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποιος ήταν ο λόγος πίσω από αυτό το τραγικό γεγονός; Ποιος φέρει την ευθύνη για την απώλεια τόσων ανθρώπων; Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και οι απαντήσεις δεν φαινόταν να είναι εύκολες.

Ένας χρόνος πέρασε από το ατύχημα στα Τέμπη και οι οικογένειες των θυμάτων ακόμα αναζητούν δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια λειτούργησαν, οι έρευνες διεξήχθησαν, αλλά η αγωγή κατά των υπευθύνων φαίνεται να κινείται με αργό ρυθμό, αφήνοντας τις οικογένειες με αναπάντητες ερωτήσεις και συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης.

Η τραγωδία στα Τέμπη αφήνει ανοιχτά τα μάτια μας σε πολλά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στις μεταφορές και τις υποδομές στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές και βελτιώσεις που θα εξασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά.

Η μνήμη των θυμάτων πρέπει να τιμηθεί με δράσεις και όχι μόνο με λόγια. Η διαφάνεια, η ευθύνη και η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσουν, ώστε οι οικογένειες των θυμάτων να μπορέσουν να έχουν την αναγνώριση και την αποζημίωση που τους αξίζει.

Ένας χρόνος μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η ελπίδα για δικαιοσύνη παραμένει ζωντανή, αλλά ο δρόμος μπροστά φαίνεται ακόμα μακρύς και δύσκολος. Η χώρα αναζητά την αλήθεια και την ανακούφιση, ενώ οι φωνές των θυμάτων συνεχίζουν να ακούγονται δυνατά και αδιάλειπτα. 


Η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο. Οι οικογένειες των θυμάτων και όλοι εμείς πρέπει να έχουμε την απάντηση που μας αξίζει για τις φρικτές πράξεις που διαπράχθηκαν.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα θύματα των Τεμπών και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ας μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι της σιωπής να καλύψει την αλήθεια και ας μείνουμε ενωμένοι στον αγώνα μας για δικαιοσύνη και αλήθεια.










Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.