21 Dec
21Dec

 Με την ευκαιρία των Άγιων ημερών της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, αναζητούμε πραγματικές ευχές οι οποίες θα μας συνοδεύουν στο νέο έτος.

 Με τις συνθήκες που επικράτησαν το 2020 αυτό που πρέπει να ευχηθούμε, είναι να είμαστε όλοι υγιείς για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής, γιατί πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη.

Ήταν πολλά τα θύματα της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα μας. Αυτό όμως που θα κερδίσουμε μέσα στο 2021 είναι να κτίσουμε την νέα κοινωνικότητά μας. Η ιατρική επιστήμη μέσω των αποτελεσματικών φαρμάκων αλλά και των εμβολίων έκανε το χρέος της, σιγά σιγά να επανέλθουμε σε μία νέα κοινωνικότητα, σε μία ολική επαναφορά της ζωής.

Αναζητούμε την νέα κοινωνικότητα γιατί η ζωή των ανθρώπων ταυτίζεται με τη λειτουργία της κοινωνίας, με το φαινόμενο της κοινωνικοποίησής τους, την ένταξη των ατόμων σε δυναμικά κοινωνικά σύνολα, παραδείγματος χάρη στην επιχείρηση, σε οργανισμούς, στην Εκκλησία, σε Συλλόγους, στην ομάδα, στην παρέα των φίλων.

Ο φόβος του θανάτου αλλά και οι απαγορεύσεις της Πολιτείας μας οδήγησαν να χάσουμε αυτό τον χρόνο την κοινωνικότητά μας αλλά και την ταυτότητά μας, η οποία διαμορφώνεται μέσα από την ένταξή μας σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. 

Άρα η ευχή για την επόμενη χρονιά πέρα από την υγεία είναι η επαναφορά της κοινωνικότητάς μας και των χαρών της κανονικής ζωής, όπως την ξέραμε πριν προκύψουν τα φαινόμενα της «μαζικής» πανδημίας, ένα φαινόμενο με πολλαπλές συνέπειες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, επαγγελματικής, οικογενειακής ζωής, που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα με συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναζητούμε την νέα κοινωνικότητα για να ξανακερδίσουμε τις χαρές της ζωής και κυρίως οι νέοι άνθρωποι να δουν την ζωή με μία ελπίδα, να υλοποιήσουν τα δημιουργικά τους όνειρα, να ερωτευτούν, να αγαπήσουν τη ζωή, να κτίσουν το μέλλον τους. 

Οι νέοι μας, οι οποίοι σε κάποια φάση ενοχοποιήθηκαν και αυτοί, τους κόστισε πάρα πολύ αυτή η πανδημία. Ας τους δώσουμε μία Χριστουγεννιάτική ευχή να ξανακερδίσουν τις χαρές της ζωής, να κερδίσουν σύντομα την κοινωνικότητά τους, να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους και όλοι μαζί να ευχηθούμε στο μέλλον να μη μας ξανατύχει τέτοια υγειονομική κρίση με τόσο σοβαρές συνέπειες.

Καλές γιορτές, η νέα χρονιά να μας φέρει υγεία σε όλους και σύντομα μία νέα κοινωνικότητα για να χαρούμε τις χαρές του «εμείς» και της οργανωμένης κοινωνίας.

Τάσος Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.