16 May
16May

Η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας" και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας σας προσκαλούν στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου "Κρασόκτιστου", που θα τελεστεί την Πέμπτη 19 Μαϊου 2022 και ώρα 18:30μμ στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού στην Καραθώνα του Ναυπλίου.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει τιμή για εμάς.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Η Πρόεδρος
της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας"
Χαρά Καραγιαννάκη

Ο Πρόεδρος
του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας
Μιχάλης Μαντάς


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

17:00 Εκκίνηση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου από τα γραφεία του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Ναύπλιο.

17:15 Τιμητική δια θαλάσσης μεταφορά, από το λιμάνι του Ναυπλίου ως το λιμανάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, Καραθώνα Ναύπλιο.

18:00 Παραλαβή από Βρακοφόρους της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Μίνωας" και πομπή από το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στον ιερό ναό.

18:20 Άφιξη της Ιεράς Εικόνας, Κωδωνοκρουσίες.

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας.

Ακολουθεί εορταστικό κέρασμα και (σύντομη) παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.



Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.




Ποια ειναι ομως η ιστορια του; 

Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην παραλία Καραθώνα του Ναυπλίου, εκτός του ότι είναι πανέμορφο, γραφικό και χτισμένο σε ένα εξαιρετικό σημείο, καθώς βλέπει τη θάλασσα και βρίσκεται ανάμεσα στην άγρια ομορφιά των βράχων, διαθέτει κι ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Το ξωκλήσι χτίστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από ένα νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.

Ο καπετάνιος με το πλοίο του, μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι, έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, και τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το σημείο αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών, Άγιο Νικόλαο.
Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του και έφτιαξε την εκκλησία, και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Για την κατασκευή του ναού, ο καπετάνιος χρησιμοποίησε αντί για νερό... κρασί!

 Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ενα υπεροχο μονοπάτι το οποιο οδηγει στο πανέμορφο αυτό ξωκλήσι.



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.