07 Apr
07Apr

Χαιρετισμός Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και
Πρόγραμμα για το ΠΑΣΧΑ
Αγαπητοί δημότες και επισκέπτες,Πορευόμαστε προς την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, συμπάσχοντας στο Θείο δράμα.Ωστόσο, αντλώντας δύναμη από το ελπιδοφόρο, αναστάσιμο μήνυμα, προχωράμε μεπίστη κι αισιοδοξία, προκειμένου να φθάσουμε στη λήξη του προσωπικού καικοινωνικού μας Γολγοθά. ¨Όπως ο Κύριος επωμίσθηκε αδιαμαρτύρητα τα βάρη τηςανθρωπότητας, έτσι και καθένας από εμάς οφείλει να επωμισθεί τα δικά του, γιατίκάθε Ανάσταση, προϋποθέτει θυσία, βαθιά πίστη, αγώνα, εγκράτεια και αντοχή.Καλή Ανάσταση κι ευλογημένο Πάσχα σε όλες και όλους!
Το Άγιο Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η γιορτή τηςανάμνησης της Ανάστασης του Χριστού, έφτασε!Όλοι οι χριστιανοί γιορτάζουμε τη διάβαση του Ιησού από τον σταυρικόθάνατο στην Ανάσταση, που είναι και δική μας διάβαση από το θάνατοτης αμαρτίας στην αναστημένη ζωή του Χριστού μέσω της ένωσής μαςμαζί Του.Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ με αίσθημα ευλάβειας,αλληλεγγύης και ανταπόδοσης, προβαίνουν σε δράσεις στο πλαίσιο τουεορτασμού του Πάσχα.
Σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, τόσο στην κοσμοπολίτικη πόλη τουΝαυπλίου, όσο και στην ανοιξιάτικη αργολική ύπαιθρο, οι πασχαλινέςεκδηλώσεις θα είναι πολυποίκιλες.
08 Απριλίου 2023 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.10:30 Μιδέα Η Τοπική Κοινότητα Μιδέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιδέας ¨Η ΑΛΚΜΗΝΗ¨ με τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου ψάλλοντας και καλαντίζοντας.11:00 Άγιος Αδριανός Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αδριανού διοργανώνει πασχαλινή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Θα αναβιώσει το έθιμο του Λαζάρου και με τα παιδιά του κατηχητικούτης ενορίας του χωριού, ψάλλουν τα λαζαρικά κάλαντα. Τα παιδιά του χωριού θα φτιάξουν τις πασχαλινές τους λαμπάδες και θα βάψουν κόκκινα αυγά!12:00 – Πλατεία Τριών Ναυάρχων ( Δημαρχείο)Το Σάββατο του Λαζάρου, η « πρώτη Λαμπρή» όπως λέγεται προοικονομεί τη Μεγάλη Ανάσταση του Κυρίου και θα εορταστεί με τα λαζαρικά κάλαντα που θα ακουστούν στα σοκάκια της Παλιάς πόλης του Ναυπλίου από παιδικές φωνές.17:00 Πυργιώτικα Η Τοπική Κοινότητα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων « Άγιος Γεώργιος» διοργανώνουν πασχαλινά δρώμενα. Παραδοσιακό βάψιμο αυγών και ζύμωμα Πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού ζυμώνουν Λαζαράκια και Πασχαλινά Κουλουράκια.

Τέλος, θα στολίσουν τις λαμπάδες τους και θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα….
19:30 – ΒουλευτικόΜουσική εορταστική εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, κάλαντα Λαζάρου από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και λαϊκούς θρήνους της Μ. Παρασκευής, με τη συνοδεία μουσικών και παραδοσιακής ορχήστρας, καθώς και διανθισμένα με επίκαιρα εορτολογικά κείμενα και σχόλια από το μουσικό σχήμα « ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ &ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ.Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
08 Απριλίου 2023 & 09 Απριλίου 2023Πασχαλινό Bazaar Πλατεία Συντάγματος, Ώρα 10:00 – 20:00Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων είναι δύο ημέρεςχαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και στο θρήνο της ΜεγάληςΕβδομάδας.Σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, αυτές τις δύο ημέρες θα πραγματοποιηθείπασχαλινό bazaar στην πλατεία Συντάγματος από φορείς του Δήμουμας μεταφέροντας το μήνυμα του Πάσχα, το μήνυμα της Ζωής, τηςΑγάπης και της Ελπίδας στις ψυχές όλων μας! ΑσίνηΤο Σάββατο του Λαζάρου από ώρα 16:00 έως και 21:00 και την Κυριακήτων Βαΐων από ώρα 9:30 έως και 14:00 και από 17:00 έως 21:00 θαπραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού πασχαλινό bazaarμεταφέροντας το μήνυμα της Αγάπης, της Προσφοράς και τηςΑλληλεγγύης ενόψει των ημερών του Πάσχα.Ασίνη, ώρα 17:00Τα παιδιά του χωριού καλαντίζουν το Λάζαρο στα στενά σοκάκια τηςΑσίνης.
09 Απριλίου 2023ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Βαϊφόρος.10:00 Κάντια ( μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας) Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιαςστον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών μοιράζουν στους πιστούςλαζαράκια τα οποία έχουν ζυμώσει μικροί και μεγάλοι τοΣάββατο του Λαζάρου συμβολίζοντας την Ανάσταση! Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί Πασχαλινό bazaar στον αύλειοχώρο του Ναού με χειροποίητες πασχαλινές κατασκευές( λαμπάδες, καλαθάκια, στεφάνια) από τις γυναίκες του χωριού.11:00 Ναύπλιο, Καθολικός Ναός( Φραγκόκλησα)Βαϊφόρος Θεία Λειτουργία.Βουλευτικό, Κυριακή των Βαϊων έως και Κυριακή του ΠάσχαΕγκαίνια την Κυριακή των Βαϊων, ώρα 19.00Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» σεσυνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ,παρουσιάζουν εικαστική έκθεση στην οποία συμμετάσχουν δεκαέξικαλλιτέχνες της πόλης μας ( και όχι μόνον). Το θέμα είναι ελεύθερο,κυρίως επικεντρωμένο στην μεγάλη γιορτή της Μεγάλης Εβδομάδας καιτην Ανάσταση.Ώρες λειτουργίας: 19.00 έως 23.00Είσοδος ελεύθερη19:30 Ναύπλιο – Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόληςΧορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπότη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
10 Απριλίου 2023 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ19:30 Ακολουθία του Νυμφίου
Τη Μεγάλη Δευτέρα στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών.Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
11 Απριλίου 2023 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ19:30 Ακολουθία του Νυμφίου Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο ( Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.Ναύπλιο Ιερός Ναός Παναγίας ¨ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ¨ από την χορωδία του Ιερού Ναού της Παναγίας με την αρωγή μελών του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ναυπλίου « ΣΥΜΦΩΝΙΑ» και της Χορωδίας ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου. Διδασκαλία – Διεύθυνση Μαέστρος – Αρχιμουσικός Θεοδόσης Αντωνιάδης Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Αναστασίου Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
12 Απριλίου 2023ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ12:00 Οδός Αμαλίας, στον περιβάλλοντα χώρο της προτομής του Μιχαήλ ΛαμπρυνίδηΤ ο Κέντρο Λογοθεραπείας και Δημιουργικής Απασχόλησης« ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» σας καλεί σε κουλουρομαχίες φοβερές…
Όλοι οι τρομεροί ζαχαροπλάστες βάζουν τέχνη και φαντασία σε έτοιμακουλουρομπισκότα και τα διακοσμούν…Το καλύτερο μπισκότο θα κερδίσει το σοκολατένιο λαγό…17:00 Ιερόν Ευχέλαιον στους Ιερούς Ναούς της πόλης19:30 Ακολουθία του Μυστικού ΔείπνουΤέσσερα γεγονότα από τις τελευταίας στιγμές του Κυρίου:Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος ( παράδοση του Μυστηρίου της ΘείαςΕυχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών.Προσκυνηματικός Ναός Αγίου ΑναστασίουΧορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου υπότη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.21:00 Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Νέου ΒυζαντίουΝαυπλίου ( μετά το πέρας της Ακολουθίας).Συναυλία από τo Mεικτό Πολυφωνικό Σχήμα χορωδίας του Δ.Ο.Π.Π.Α.ΤΝαυπλίου, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Ναυπλίου « ΣΥΜΦΩΝΙΑ» καιτην Νεανική Χορωδία ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου με έργα θρησκευτικήςφωνητικής μουσικής σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική ΘεοδόσηΑντωνιάδη, καθώς και με ύμνους – ωδές από την ακολουθία τηςΜεγάλης Εβδομάδας.Διδασκαλία – ΔιεύθυνσηΜαέστρος – ΑρχιμουσικόςΘεοδόσης Αντωνιάδης
13 Απριλίου 2023 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 07:00 Θεία Λειτουργία11:00 Πλατεία Τριών Ναυάρχων ( Δημαρχείο)Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ θα πραγματοποιήσουν δράση αναβιώνοντας το έθιμο των βαμμένων κόκκινων αυγών που αποτελούν
παράδοση αιώνων του ορθόδοξου κόσμου, συμβολίζοντας το αίμα τουΧριστού, αλλά και τη χαρά της Ανάστασης.
11:00 ΔρέπανοΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Δρεπάνου με τα παιδιά του χωριού στα γραφείατου Συλλόγου, δημιουργούν πασχαλινές κατασκευές με λουλούδια καικόκκινα αυγά. Στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που έχουν συλλέξειαπό τις αυλές των σπιτιών του χωριού.12:00 Οδός Αμαλίας, στον περιβάλλοντα χώρο της προτομής τουΜιχαήλ ΛαμπρυνίδηΤο Κέντρο Λογοθεραπείας και Δημιουργικής Απασχόλησης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» παρουσιάζει δράση με έμπνευση από τους πίνακεςμεγάλων ζωγράφων που φιλοτέχνησαν τα έθιμα του Πάσχα.Τα παιδιά φτιάχνουν κολάζ σε ευχητήριες κάρτες και όλοι μαζίμοιραζόμαστε τις ευχές μας…19:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών ( Τα Δώδεκα Ευαγγέλια) Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου«Σήμερον Κρεμάται» και « Μακαρισμοί» από την χορωδία του Ναού μετην αρωγή μελών του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ναυπλίου «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» και της Χορωδίας ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου.Διδασκαλία – ΔιεύθυνσηΜαέστρος – ΑρχιμουσικόςΘεοδόσης Αντωνιάδης Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου το Χορωδιακόσχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των ΑγίωνΠαθών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. ΚωνσταντίνουΡούτουλα.23:00 Ναύπλιο- Ιεροί Ναοί της πόληςΚατά τον στολισμό των Επιταφίων
Το μουσικό σχήμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» υπό τηδιεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα ψάλλει στους ναούςτης πόλης κατά τη διάρκεια του στολισμού των Επιταφίων, ύμνους απότις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας , τα Εγκώμια και τοπαραδοσιακό Μοιρολόι – Θρήνο της Παναγιάς.Το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του κ. ΓιάννηΝικολόπουλου ψάλλει στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια τουστολισμού των Επιταφίων, ύμνους και εγκώμια από τις ακολουθίες τηςΜεγάλης Εβδομάδας.
14 Απριλίου 2023ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ09:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών.11:00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Μετά το πέρας της Αποκαθήλωσης το Γυναικείο ΦωνητικόΣύνολο Ναυπλίου « ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ψάλλει τα Εγκώμια και ύμνουςαπό τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στους αύλειουςχώρους των Ιερών Ναών της πόλης μας.Διδασκαλία – ΔιεύθυνσηΜαέστρος – ΑρχιμουσικόςΘεοδόσης Αντωνιάδης19:30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου« ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ» κατά την ακολουθία και η MARCIA FUNEBRE ( πένθιμοεμβατήριο)« Αι γενεαί πάσαι» κατά την Ιερά λιτάνευση του Επιταφίου από τηνχορωδία του Ιερού Ναού της Παναγίας, με την αρωγή μελών τηςχορωδίας ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου.Διδασκαλία – ΔιεύθυνσηΜαέστρος – Αρχιμουσικός
Θεοδόσης Αντωνιάδης Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου το ΧορωδιακόΕργαστήρι Ναυπλίου με το Νεανικό και το Τμήμα Ενηλίκων υπότη διεύθυνση του κ. Γιάννη Νικολόπουλου ψάλλουν τα εγκώμιατης ημέρας. Στον Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αναστασίου το Χορωδιακόσχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των ΑγίωνΠαθών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. ΚωνσταντίνουΡούτουλα.
21:15 Έναρξη Περιφοράς των ΕπιταφίωνΝαύπλιοΣυνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίουκαι του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με τηνΦιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου στην πομπή της Ιεράς λιτάνευσηςμε πένθιμα εμβατήρια από το Ελληνικό και Ιταλικό ρεπερτόριο.Διδασκαλία – ΔιεύθυνσηΜαέστρος – ΑρχιμουσικόςΘεοδόσης Αντωνιάδης Παιδιά της πόλης μας δορυφορούν την περιφορά των Επιταφίωντων ενοριών του Δήμου Ναυπλιέων.21:15 Παραλία ΤολούΚορυφώνεται με την Ακολουθία του Επιταφίου το βράδυ της Μ.Παρασκευής, το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό πραγματοποιείται με μοναδικότρόπο. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, οι νέοι του χωριούσυνοδεύουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίωνσε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.Ναύπλιο22:00 – Πλατεία Συντάγματος
¨Ω Γλυκύ μου Έαρ…¨Ερωφίλη – Αργυρώ ΚαπαρούΑπαγγελία ποιημάτων Άννα ΨαρράΔύο σημαντικές ερμηνεύτριες η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού μαςπροσκαλούν σε μια διαφορετική μουσική συνάντηση, την ημέρα τηςΜεγάλης Παρασκευής, αφιερωμένη μέσα από την μελοποιημένηποίηση, στη μνήμη όσον έχουν φύγει από κοντά μας, στην ανθρώπινηαπουσία, τη θυσία και τη σημασία της για τον καθένα από εμάς.Θα ακουστούν τραγούδια για την αγάπη και την πολυμορφία της, τησυγχώρεση, την απώλεια, νανουρίσματα, μελοποιημένα ποιήματα καιύμνοι.Ανάμεσα στα τραγούδια απαγγέλει ποιήματα η ηθοποιός Άννα Ψαρρά.Μια μουσική παράσταση σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στο κλίμα τηςΜεγάλης Εβδομάδας.Στο πιάνο η συνεργάτης τους Ευαγγελία Μαυρίδου.
15 Απριλίου 2023ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ07:00 Θεία Λειτουργία.10:30 Πρώτη Ανάσταση.23:00 Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησίες του Δήμου Ναυπλιέων24:00 Χριστός Ανέστη!Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέων για το ΑναστάσιμοΆγγελμα!ΚάντιαΜετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχώνο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιαςμοιράζει κόκκινα αυγά και πασχαλινά κουλούρια στους πιστούς.
14 Απριλίου 2023ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ18:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα.Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ.Μετά τον εσπερινό, χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινούκύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μία προσπάθεια αναβίωσης τουεθίμου της «ΑΓΑΠΗΣ» από την Τοπική Κοινότητα Μιδέας και τονΠολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας «Η ΑΛΚΜΗΝΗ».
20:00 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου ΓεωργίουΕσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου ΓεωργίουΝαυπλίου.Θα χοροστατήσει και θα λειτουργήσει ο Σεβασμιότατος ΜητροπολίτηςΑργολίδος κ.κ. Νεκτάριος.
20:30 – ΤολόΜετά τη λειτουργία της « Αγάπης» πραγματοποιείται το κάψιμο τουΙούδα σε πλωτή πλατφόρμα που είναι ορατή από όλη την παραλία τουΤολού με φαντασμαγορικό τρόπο.
17 Απριλίου 2023 ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ07:00 Πανηγυρικές αναστάσιμες ακολουθίες Όρθρου και ΘείαςΛειτουργίας στους ναούς του Δήμου Ναυπλιέων.
20 Απριλίου 2023 Πέμπτη της Διακαινησίμου18:00 Αγία Μονή Αρίας ΝαυπλίουΜέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής
21 Απριλίου 2023 Παρασκευή της Διακαινησίμου
07:00 – 10:00 Αγία Μονή Αρίας ΝαυπλίουΑκολουθία Αναστάσιμου Όρθρου και Θείας Λειτουργίας μετά λιτανείαςΕορτής Ζωοδόχου Πηγής.
23 Απριλίου 2023 Κυριακή του Θωμά07:00 Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς του Δήμου Ναυπλιέων
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ ευχαριστούν την ΙεράΜητρόπολη Αργολίδας, τους Πολιτιστικούς και ΜορφωτικούςΣυλλόγους του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και τους Προέδρουςτων Τοπικών Κοινοτήτων για την εξαιρετική συνεργασία.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.