13 Feb
13Feb

Σήμερα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.


Η πρόταση των Ισπανών ήταν διαφορετική. Να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της εξαιρετικά διάσημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.


Ας σταθούμε για λίγο και να σκεφτούμε πόσο σημαντικός είναι αυτό το μέσο μετάδοσης για την κοινωνία μας.


Το ραδιόφωνο έχει τη δυνατότητα να φέρει στα σπίτια μας μουσική, ειδήσεις, συζητήσεις και πολιτισμό. Μπορεί να μας ταξιδέψει σε αγαπημένες μας μουσικές δεκαετίες, να μας ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή και να μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε και να αναλύσουμε. Η συνοδεία του ραδιοφώνου μπορεί να συνδυαστεί με τις δραστηριότητές μας: καθημερινά στο δρόμο για τη δουλειά, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ή ακόμα και για απλή χαλάρωση.


Πέρα από την ψυχαγωγία που μας προσφέρει, το ραδιόφωνο μπορεί να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει. Μέσω του ραδιοφώνου, μπορούμε να ακούσουμε συνεντεύξεις με επιφανείς προσωπικότητες, να μάθουμε νέες γνώσεις και να αναδείξουμε νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες.


Έχοντας το ραδιόφωνο στη ζωή μας, αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Ανεξάρτητα από την τοποθεσία μας, μπορούμε να ακούσουμε με το ίδιο πάθος τα τελευταία νέα από οπουδήποτε. Αυτή η ιδιότητα του ραδιοφώνου ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και μας υπενθυμίζει ότι, παρά τις διαφορές μας, έχουμε κάτι κοινό που μας ενώνει.


Σήμερα, λοιπόν, ας τιμήσουμε το ραδιόφωνο και την αξία του για την κοινωνία μας. Ας αφεθούμε στη μαγεία των ήχων που ακούμε καθημερινά και ας ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που εργάζονται πίσω από τις συχνότητες για να μας φέρουν αυτήν την εμπειρία. Ας συνεχίσουμε να χαιρόμαστε και να υποστηρίζουμε αυτό το υπέροχο μέσο που είναι το ραδιόφωνο.


Χρόνια πολλά στο ραδιόφωνο και σε όλους όσους το αγαπούν!

#worldradioday

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.