31 May
31May


Στις 4 Ιουνίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξοργισμένα με τους κατοίκους της περιοχήςπου σήκωσαν κεφάλι και αντιστέκονταν, συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του Καρατζά, και τους έκλεισαν σε μια αποθήκη. 

Την επομένη 5 Ιουνίου, οι φασίστες διάλεξαν 23 άνδρες, ηλικίας 18-55 ετών, τους οδήγησαν στην Ποταμιά, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό Νιχώρι και τους εκτέλεσαν. 17 παλικάρια θυσιάστηκαν ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να γλιτώσουν.

Είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα από την Τραχειά, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση ΝιχωρίτικαΟι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση τωναντιστασιακών ομάδων στην περιοχή.

Μετά από αρκετά χρόνια (πάνω από είκοσι) και ενεργοποιώντας τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα δυο δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε την από κοινού εκδήλωση μνήμης με τον Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων, σε μια προσπάθεια να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, όχι για να διχάσουμε ή να δικάσουμε αλλά για να διδαχθούμε!

Στις 4 Ιουνίου 2024 ο Δήμος Επιδαύρου συμπράττει με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, όπου πέραν του υπόλοιπου προγράμματος, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Νεοχώρι Τραχειάς στον τόπο θυσίας.

Με αυτή τη λιτή τελετή θέτουμε τις βάσεις για τον βασικό στόχο μας που είναι η δημιουργία ενός μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων στο σημείο, πατριωτών μας.

 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.